flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадян!

23 січня 2023, 13:37
     В уяві більшості, кожен працівник суду має знати все, весь перебіг справи і всі рішення суду….Найбільше дістається канцелярії, яка завжди потрапляє під руку першою. Бо саме звідти, загалом, все і починається. Канцелярія – це підрозділ апарату суду, який щоденно протягом робочого часу забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до суду. Таким чином, працівники канцелярії щоденно виконують тонну роботи.
Хоч основне їхнє завдання, на думку суспільства, здійснення первинної роботи зі справами, матеріалами та документами, що надійшли до суду, однак не все так просто та швидко.
Наведемо цифри, як конкретний приклад. За 2022 рік опрацьовано вхідної кореспонденції 7239, електронної 3369, загалом це 10608, кожну з яких потрібно перевірити на правильність оформлення, наявність документів та додатків.
Здійснено автоматизований розподіл справ за допомогою автоматизованої системи документообігу суду «КП-Д3» - 3058, з яких 656 – цивільних справ, 893- кримінальних, 21- адміністративних, 1488 – справ про адміністративні правопорушення.
Направлено вихідної кореспонденції за межі суду, зокрема до апеляційної чи касаційної інстанції, до іншого місцевого суду, учасників справи, державних установ, організації для виконання тощо – 3166 із 5476 загалом по суду.
Побічно нагадаємо, що працівники канцелярії не можуть ніяк впливати на рішення суду, вони не знають до якого судді попаде саме ваша справа, оскільки поділ здійснюється автоматизованою системою документообігу суду («КП-Д3»).
Судові канцеляристи фактично фундамент суду. Люди за критично малу заробітну плату, виконують відповідальну та кропітку роботу.
Ви можете полегшити життя і собі і працівникам канцелярії, дотримуючись простих правил. Коли подаєте документи особисто, підготуйте їх відповідно до законодавства, охайно оформіть, за можливості надайте, альтернативні поштовим, засоби зв`язку (номера телефонів, адрес електронної пошти, електронного кабінету), повірте, це значно пришвидшить процес оформлення матеріалів та передачі справи до судді.
І на кінець, не забувайте, що канцелярист (секретар суду)– це не суддя та не адвокат, він не зобов`язаний вислуховувати ваші претензії чи виправдання.
Бажаємо справедливості та легких справ.