flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НОВИЙ СКЛАД ПРИСЯЖНИХ У РАХІВСЬКОМУ РАЙОННОМУ СУДІ

19 грудня 2022, 16:24
Запит суспільства на справедливість судового розгляду був актуальним у всі часи. Одним із практичних втілень цього прагнення стала безпосередня участь громадян у відправленні правосуддя через інститут суду присяжних.
Правовим підґрунтям суду присяжних в незалежній Україні стала Конституція, яка відразу в трьох статтях передбачає можливість здійснення правосуддя присяжними. Так, у ст. 124 декларується безпосередня участь народу у здійсненні правосуддя через присяжних, ст. 127 згадує здійснення правосуддя за участю присяжних у визначених законом випадках, а в ст. 129 зазначено, що судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних.
Статус присяжних регулюється спеціальним Законом «Про судоустрій та статус суддів», ст. 65 якого містить вимоги до присяжного.
19 грудня 2022 року в приміщенні Рахівського районного суду Закарпатської області відбулася зустріч з новим складом присяжних, який було затверджено рішенням Рахівської районної ради від 10 листопада 2022 року.
Голова суду Віктор Ємчук привітав присутніх присяжних та ознайомив з категоріями справ, що розглядаються за їх участю, навівши конкретні життєві приклади.
Також Віктор Ємчук розповів присяжним, про їх завдання в суді, яка роль присяжних у суді, як часто присяжний залучається до участі у судових засіданнях, захист та безпеку присяжного під час виконання ним обов`язків, про винагороду присяжним, чи може присяжний самостійно заявити про неможливість участі у судовому засіданні, чи може присяжний поза судовим засіданням збирати відомості по справі та розголошувати інформацію, чи може присяжний спілкуватися із учасниками процесу, та про відповідальність присяжних.
Керівник апарату суду Оксана Прокіп`юк звернула увагу присяжних на питаннях гарантій, які поширюються на присяжних, хто здійснює оплату роботи присяжного, чи зберігається на час виконання обов`язку присяжного в суді заробітна плата за основним місцем роботи, чи може роботодавець не відпускати присяжного на судові засідання, та як присяжний обирається до складу суду.
Спеціаліст з питань персоналу Юлія Заєць зауважила та розповіла, що присяжні є суб`єктами корупційних діянь, відповідно зобов`язані заповнювати е-декларацію. Також детально зупинилася на питанні як правильно заповнити електронну декларацію, що необхідно для заповнення електронної декларації, чи підлягає відповідальності присяжний за не заповнення електронної декларації, які наслідки порушення вимог до заповнення електронної декларації присяжним.
Наприкінці зустрічі учасникам подякували за те, що виявили бажання брати участь у здійсненні правосуддя.
   
Пресслужба суду